Žiri

ANIMIRANI FILM

Viola Sova (Wiola Sowa )

Režiserka animiranih filmova. Diplomirala na Likovnoj akademiji u Krakovu. Doktorirala iz oblasti filmske umetnosti na Fakultetu za film u Lođu. Dvostruka dobitnica stipendije koju dodeljuje Ministarstvo kulture Poljske, dobitnica stipendije grada Krakova, kao i stipendije „Gete“ instituta. Njeni filmovi su dobili brojne nagrade („Srebrni zmaj“ i „Srebrni konjić“ u Krakovu, nagradu za najbolju režiju u Atini, nagradu „Kšištof Kišlovski“ za najbolji kratkometražni film i mnoge druge). Filmovi Viole Sove su prikazani u: Centru „Pompidu“ u Parizu, centru „Berbikan“ u Londonu, na Animafestu u Zagerbu, Londonskom filmskom festivalu, festivalu animiranog filma u Hirošimi.

Filmografija: „XOXO zagrljaji i poljupci“/XOXO pocałunki i uściski (2014), nicht farbe (2012), „Plavi umetnici stvaraju umetnost“ /Niebiescy artyści tworzą sztukę (2012),  „Vitraži Adama Stalonija Dobžanskog“ / Stworzenie Światła – witraże Adama Stalony Dobrzańskiego  (2011), „Refreni“ /Refreny  (2007), „Među nama“ /Pomiędzy nami (2000).

ANIMIRANI FILM

Nikola Majdak, jr. 

Nikola Majdak mlađi rođen je 1972. godine u Ljubljani, SFRJ. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek filmska i TV kamera. Poslednjih 25 godina aktivan  kao snimatelj, animator, reditelj, predavač i voditelj radionica animiranog filma. Snimio je preko 50 dokumentarnih i kratkih igranih filmova, desetine muzičkih spotova i animacija. Za animirani film “Rabbitland” (korežija Ana Nedeljkovic) nagradjen je Kristalnim medvedom na Berlinalu, a film je prikazan na preko 100 festivala gde je osvojio brojne nagrade. Novi film “Neputovanja” takođe je prikazan na brojnim festivalima uključujući Berlinale i Sundance, a nominovan je i za Annie nagradu.

ANIMIRANI FILM

Mihal Bobrovski (Michał Bobrowski)

Predavač na Fakultetu humanitarnih nauka Univerziteta Marija Kiri-Sklodovska u Lublinu. Doktorirao je 2010. godine iz oblasti filma na Jagelonski univerzitetu u Krakovu. Knjigu „Akira Kurosava: umetnik granica“ je objavio 2012. Programski direktor i suosnivač međunarodnog filmskog festivala StopTrik (Slovenija/Poljska), posvećenom stop-trik animaciji. Sarađuje sa brojnim evropskim festivalima kao kustos, pedagog i aktivista. Napisao je više akademskih i popularnih tekstova posvećenih klasičnom japanskom i američkom filmu, kao i o animaciji.

DOKUMENTARNI FILM DO 50 MINUTA

Sarita Matijević

Producentkinja filmske kuće „Playground produkcija“ koju je osnovala 2006. godine.

Od 1991. stekla je bogato iskustvo radeći na preko 30 filmskih i televizijskih projekata (domaće i stranekoprodukcije), na različitim zadacima i dužnostima (kao izvršna producentkinja, producentkinja, organizatorka). Učestvuje i u međunarodnim istraživačkim projektima, zanima se za kritični pristup novoj medijskoj kulturi (bila je suizdavač nekoliko izdavačkih projekata i suorganizatorka više međunarodnih filmskih radionica).

DOKUMENTARNI FILM DO 50 MINUTA

Goran Radovanović

Scenarista i reditelj dokumentarnih i igranih filmova, kao što su “Kasting”, “Pileći izbor”, “Hitna pomoć”, “Enklava”, “Slučaj Makavejev ili process u bioskopskoj sali”…

Diplomirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Član je Evropske filmske Akademije. Kao gostujući professor održao niz predavanja na univerzitetima širom sveta. Dobitnik je velikog broja međunarodnih i domaćih filmskih nagrada, uključujući i nagradu “Beogradski pobednik” za najbolji film u selekciji “Srpski film i prijatelji” na nedavno završenom FEST-u.

DOKUMENTARNI FILM DO 50 MINUTA

Aleksandar Govedarica

Rođen 1987. godine u Sarajevu, diplomirao je na Univerzitetu Istočno Sarajevo, kao i na Filmskoj akademiji u Vankuveru. Počeo je da radi kao urednik programa u sarajevskom bioskopu „Kriterion“  jedinom art bioskopu u Bosni i Hercegovini. Aleksandar je bio član organizacionog komiteta Festivala srpskog filma u Vankuveru. Sa tri godine iskustva u prodaji i distribuciji filma iza sebe, Aleksandar u Torontu osniva producentsku kuću „Syndicado“. Producirao je dva dokumentarna filma i ima iskustva u svim segmentima snimanja filma, uključujući i režiju. Aleksandar drži radionice kao što su „Dok Incubator“, „Baltic Sea Docs“ i „Duna Dock“.

DOKUMENTARNI FILM PREKO 50 MINUTA

Petar Mitrić

Rođen 1974. godine u Subotici. Selektor Festivala evropskog filma Palić (2004-2017) i osnivač programa Mladi duh Evrope i Underground Spirit. Selektor programa Autorski film na Skopje Film Festivalu (2008-2010) i sekcije Le Meute na festivalu L’Europe autour de l’Europe (2014-2016). Član žirija festivala Crossing Europeu Lincu (2013), Festivala evropskog fima u Sevilji (2017), Quinzaine des Realisateurs u Kanu (2013) i mnogih drugih. Od 2018. godine osnivač i direktor No Wave Films agencije za proizvodnju, distribucijui usluge u kinematografiji.

DOKUMENTARNI FILM PREKO 50 MINUTA

Boštjan Virc

Producent i scenarista. Najpoznatiji po igrano-dokumentarnom filmu „Hjuston, imamo problem!“, koji  je 2017. godine bio slovenački kandidat za Oskara. Prvi producent u regiji koji je sarađivao sa HBO Europe i Netflixom. Koproducirao je ili koproducira projekte sa Hrvatskom, Srbijom, Nemačkom, Austrijom, Finskom, Češkom, Filipinima i Katarom.

Njegovi filmovi prikazivani su na festivalima Trajbeka, Toronto, Karlove Vari, BFI London, IDFA…

Trenutno kopriducira „Budi Bog s nama“, novi film kultnog srpskog reditelja Slobodana Šijana.

DOKUMENTARNI FILM PREKO 50 MINUTA

AndrijanaStojković

Rediteljka i producentkinja dokumentarnih filmova („The Box“, „Wongar“…).

Diplomirala je na Katedri za filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, među kojima se izdvajajnu: IDFA, HotDocs, Međunarodni filmski festival u Roterdamu, Međunarodni filmski festival u Marseju, Rejndens, Međunarodni filmski festival u Sofiji, Međunardoni filmski festival u Havani…

Na Fakultetu dramskih umetnosti radi kao docent.

EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO ART

Igor Simić

Diplomirao je na univerzitetu Kočumbija, u Njujorku, a specijalizovao se za studije filma i filozofiju. Njegovi kratki filmovi, među kojima se posebno ističu ostvarenja “Mislilac u supermarket” i “Melanholični dron”, prikazivani sun a brojnim filmskim festivalima i u kontekstu savremene umetnosti. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama širom sveta, uključujući i Muzej savremene umetnosti u Barseloni, a zastupa ga galerija “Anite Bekers” iz Frankfurta. Kreativni je director Demagog studija.

EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO ART

MARKO GRBA SINGH

Marko Grba Singh je rođen 1988. godine u Beogradu, SFRJ. Trenutno je na doktorskim studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napravio je nekoliko muzičkih spotova za domaće pop i rok bendove. Njegovi kratki dokumentarci „Kasno smo se sreli“ i „Bledo“ imali su svetsku premijeru na festival Visions du Réel u Nionu u Švajcarskoj.

Njegov srednjemetražni igrani film „Abdul & Hamza“, koji se bavi sudbinom izbeglica na tlu Evrope, premijerno je prikazan na festivalu FID Marsej 2015. godine i dobio specijalnu nagradu žirija u konkurenciji debitantskih filmova. Početkom aprila 2016. godine, u okviru projekta Looking China, odlazi u Kinu i snima kratki dokumentarac „Stars of Gaomeigu“, za koji dobija nagradu za najinovatiniji kratki film na festivalu Visions du reel u Nionu, 2017. godine. Bio je član studentskog žirija na festivalu u San Sebastijanu 2016. godine. Umetnički je direktor Beldoksa i selektor Pančevo film festivala. Živi i radi u Beogradu.

EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO ART

Naomi Hennig

Živi u Berlinu, gde radi kao istraživačica, umetnica, kustoskinja, urednica i koordinatorka projekta EST. Završila je ECA Edinburgh i UdK Berlin i od tada je uključena u brojne inicijative koje vode umetnici. Sarađivala je u kustoskim projektima, uključujući izložbu Artist Placement Group (APG) sa Ulrike Jordan, predstavljenom na Kunstraum Kreuzberg / Bethanien, Berlin, i Summerhall, Edinburgh (2015/16). Kurirala je istraživački i izložbeni projekat Spaceship Yugoslavia u nGbK Berlin 2012. godine. Između 2013. i 2015, organizovala je izložbeni program u Galerie im Turm. Njeno umetničko i kustosko istraživanje vrti se oko memorijalizacije političkih mikro-istorija, kao i odnosa mesta, istorije, ekologije i ekonomije.

KRATKI IGRANI FILM

STEFAN IVANČIĆ

Rođen je u Beogradu (SFRJ, 1985). Diplomirao je Filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti.Njegovi kratki filmovi „Sekundarna sirovina“ (2012), „Prolećna sunca“ (2013), „1973.“ (2014), „Leto bez meseca“ (2014) i „Kamen u ruci“ (2017) prikazani su na velikom broju domaćih i međunarodnih festivala među kojima su i Kan, Roterdam, San Sebastijan, FID Marsej, Visions du Reel – Nion. Dobitnik je preko 30 nagrada za svoj umetnički rad.Kao producent, radio je na dugometražnom igranom filmu „Teret“ (2018) Ognjena Glavonića, koji je premijerno prikazan na Kanskom festivalu, te bio ko-producent crnogorskog filma „Ti imaš noć“ (2018) Ivana Salatića, prikazanog u okviru Nedelje kritike na Filmskom festivalu u Veneciji.Radi kao selektor za filmske festivale u Lokarnu, Roterdamu i Pančevu. Živi i radi u Beogradu.

KRATKI IGRANI FILM

Ivan Velisavljević

Rođen u Šapcu, 1982. godine, završio opštu književnost i teoriju književnosti, i dramaturgiju na Univerzitetu u Beogradu, a komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Sa Đorđem Bajićem i Zoranom Jankovićem napisao je knjige Kritički vodič kroz srpski film  (2018) i The Best Serbian Films of the 21st Century (2019). Uredio je knjigu Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (sa D. Ognjanovićem, 2008) i temat časopisa Gradac o neobičnim telima/invaliditetu u kulturi i društvu (2012). Tri godine predavao je kreativno pisanje, a radio je i kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar, dramaturg. Autor je dve knjige poezije (pod pseudonimima), jedne pozorišne i pet radio-drama.

STRUKOVNE NAGRADE

Hristina Popović

Filmska, pozorišna i televizijska glumica. Glumi od svoje sedme godine i do sada je ostvarila uloge u tridesetak filmova, među kojima su „Dezerter“ Živojina Pavlovića, „Kordon“ Gorana Markovića, „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ Bojana Vuletića, „Krugovi“ Srdana Golubovića, „Pored mene“ Stevana Filipovića, „Dobra žena“ Mirjane Karanović, „Jesen samuraja“ Danila Bečkovića, „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine…

Za ulogu u „Paradi“ Srđana Dragojevića nagrađena je „Zlatnom arenom“ u Puli.

Pasionirani je ekspedicionista. Popela Kilimandžaro, Himalaje i bila je duboko u arktičkom krugu. Triatlonac i polumaratonac.

STRUKOVNE NAGRADE

Snežana Ivanović

Zaposlena je na Fakultetu dramskih umetnosti kao redovni profesor na predmetu Filmska montaža. Paralelno sa pedagoškim radom ostvarila se i na planu filmskog stvaralaštva kao montažer na preko 20 većinom nagrađivanih dugometražnih igranih filmova, serija, kratkih formi:Bal na vodi, Već viđeno, Kuća pored pruge, Sabirni centar, Kako je propao rokenrol (Od izvora dva putića), Preci i potomci, Tito i ja, Vukovar, jedna priča, Urnebesna tragedija, Neki novi klinci (TV serija), Duhovi Sarajeva, Turneja,  Zajedno, Falsifikator, Dok su oni leteli na Mesec…

Dobitnik je više nagrada za svoje stvaralaštvo – Zlatna arena u Puli, Godišnja filmska nagrada za  najbolju montažu(FIPRESCI Srbija), Plaketa Jugoslovenske Kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske  umetnosti.

STRUKOVNE NAGRADE

Milan Đurđević

Nagrađivani kompozitor filmske muzike. Diplomirao je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milana Mihajlovića. Između ostalog, napisao je muziku za filmove: „Kosma“ (nagrada Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Panami za originalnu muziku) i „Speleonaut“ Sonje Đekić, „U potrazi za snom“ Mladena Mitrovića, „Panama“ Pavla Vučkovića (premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu, za koji je dobio priznanje Nacionalne selekcije međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI za najbolju muziku u srpskom filmu za 2015. godinu)…

Na mestu muzičkog urednika DKSG-a nalazi se od 2012. godine.

STRUKOVNE NAGRADE

Aleksandar Ilić

Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za Filmsku i TV kamperu. Snimio je sva četiri filma Srdana Golubovića („Apsolutnih sto“, „Klopka“, „Krugovi“, „Otac“), a sarađivao je i sa Miroslavom Momčilovićem („Smrdljiva bajka“) i Marinom Abramović (segment omnibusa „Destricted“). Snimio je i veliki broj reklamnih kampanja, muzičkih spotova i umetničkih projekata, gde je sarađivao sa najznačajnijim rediteljima i umetnicima u zemlji i regionu. Za svoj rad višestruko je nagrađivan na festivalima u zemlji i inostranstvu. Kao docent predaje Filmsku kameru na FDU u Beogradu.