RADIONICE, TRIBINE, MASTERKLASOVI, OKRUGLI STO

15č
Radionica // Noviteti u oblasti VR industrije

U okviru radionice virtuelne realnosti prisutni će imati mogućnost da se upoznaju sa radom Laboratorije interaktivnih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti, kao i sa osnovnim tehnikama 360 stereoskopske slike, fotogrametrije i tendencijama VR industrije. Radionica donosi prezentaciju aktuelnih radova domaćih autora u ovoj oblasti i razgovor o mogućnostima i platformama za razvoj VR projekta. VR vodionicu vodi Branko Sujić, vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (umetnička oblast – kamera).

Radionica je otvorena za sve zainteresovane, ali molimo da prisustvo najavite na: jovan.pantovic@martovski.rs (ime i prezime, 1-3 rečenice o sebi)

Nedavno nas je napustio veliki Dušan Makavejev (1932-2019), vrsni reditelj i poznavalac filma koji je svojim radom zanavek zadužio srpski, jugoslovenski, evropski i svetski film. Iako Makavejeva fizički više nema među nama, sećanje na njega ne bledi. Naprotiv. Jače je nego ikad. S tim u vezi, a u čast ovog velikog filmskog vizionara, Martovski festival organizuje nesvakidašnji događaj „Kino-klubaši u Jatagan mali“. Članovi čuvenog Kino-kluba „Beograd“ sećaju se filmskih početaka, najpre kroz reminiscencije na prvi (izgubljeni) film Makavejeva Jatagan mala (1953). Tokom spontanog razgovora, biće prikazano nekoliko kratkih ranih radova Makavejeva iz prve faze stvaralaštva: Pečat (1955), Antonijevo izgubljeno ogledalo (1957), Spomenicima ne treba verovati (1958). Takođe, biće prikazan i kinoklubski biser Ruke ljubičastih daljina (1962) u režiji Save Trifkovića. Ideja za ovaj događaj potekla je iz teksta Nikole Lorencina povodom 50. Martovskog festivala, a na kom je Makavej dobio nagradu za životno delo.

Događaj je otvoren za sve zainteresovane.

17č
Okrugli sto: „Ka teoretskoj misli“ // O dokumentarnom filmu, između teorije i prakse

Nulta teoretska tribina na Martovskom festivalu biće posvećena dokumentarnom filmu, a sa idejom da se pokrene plodna teoretska diskusija o nečemu što je zbog velike dinamike kojom se razvija i raste vrlo teško „uhvatiti“ u smestiti u teorijske okvire. Ideja je da se za početak napravi osnovni teorijski okvir i osnova za dalja razmišljanja. Filozof, antropolog i teoretičar filma razgovaraju o odnosu stvarnosti i njenog dokumentovanja na filmu, osvrćući se i na fenomen svuda prisutnih kamera (i snimanja), interneta i izmeštanja okvira realnosti… Učesnici ove tribinske radionice posvećene teoretskom zauzdavanju dokumentarnog filma biće profesorka Nevena Daković, dramaturg/kritičar Ivan Velisavljević, i Relja Pekić iz Centra za vizuelnu antropologiju.

Događaj je otvoren za sve zainteresovane.

12č
Masterklas: Lordan Zafranović // Magistar režije otvoreno o filmskom stvaralaštvu

Čuveni hrvatski/jugoslovenski reditelj Lordan Zafranović je gost 66. Martovskog festivala u okviru koga će održati i ovaj masterklas. Zafranović je magistar režije i diplomac hvaljene Filmske akademije u Pragu. Za svoj rad je dobio veliki broj odlikovanja i nagrada, uključujući i dve „Zlatne arene“ za najbolju režiju u Puli. Napoznatiji je po svojoj ratnoj trilogiji koja obuhvata ostvarenja: Okupacija u 26 slika, Pad Italije i Večernja zvona. Na masterklasu će govoriti o unutrašnjoj filmskoj formi. Svoja izlaganja će da objašnjava na primeru nekoliko izabranih konstrukcionih planova i filmskih inserta iz obimnog sopstvenog dela.

Masterklas je otvoren za sve zainteresovane, ali molimo da prisustvo najavite na: jovan.pantovic@martovski.rs (ime i prezime, 1-3 rečenice o sebi)

14č
INFO PULT DOKSRBIJA

DOKSRBIJA – Udruženje Dokumentarista Srbije je strukovno udruženje autora i producenata dokumentarnih filmova, koje ostvarije svoju svrhu paralelnim delovanjem na nivou kulturne politike i u okviru produkciono-organizacione baze, dajući potporu velikom interesovanju srpskih autora i producenta za autorski dokumentani film, te ukupnom razvoju, produkciji i prikazivanju domaćih kreativnih dokumentaraca, u Srbiji i svetu.

Na štandu DOKSrbije možete da se: upoznate sa aktivnostima Udruženja i informišete kako da postanete naš član. Takođe, možete da zavirite u katalog najnovije srpske produkcije dokumentarnih filmova.

11č
Radionica: „Kuvanje filma“ // Mentorski rad sa vrhunskim stručnjacima iz zemlje i inostranstva na pet odabranih projekata

Odabrano je pet projekata – po jedan u svim kategorijama zastupljenim na Martovskom festivalu (dokumentarni film preko 50 minuta, dokumentarni film do 50 minuta, kratki igrani film, animirani film i eksperimentalni film). Projekti su prethodno prijavljeni putem mejla, a predavači/tutori odabrali su pet najzanimljivijih i za njih pripremili pojedinačni plan konsultacija i razvoja. Autori odabranih projekata dobijaju mogućnost da razviju svoj projekat radeći sa vrhunskim filmskim stručnjacima iz zemlje i inostranstva. Na radionici „Kuvanje filma“ učestvuje ukupno deset tutora, za svaku kategoriju po dvoje (po jedan iz Srbije i jedan iz sveta). Svaki tutor radi po tri sata na projektu, i to u kategoriji za koju je ekspert.

Tutori: Michał Bobrowski, Maja Miloš (kratki igrani), Wiola Sowa, Nikola Majdak (animirani), Audrius Stonys, Nemanja Babić (kratki dokumentarni), Boštjan Virc, Goran Radovanović (dugometražni dokumentarni), Ulrike Gerhardt i Milan Milosavljević (eksperimentalni).

Detalji o načinu prijavljivanja: http://2019.martovski.rs/sr/martovski-festival-raspisuje-konkurs-za-mentorske-radionice/

Na tribini posvećenoj dokumentarnom filmu učestvovaće Boštjan Virc (koji će na primeru svog filma pričati o iskustvima koprodukcije), Aleksandar Govedarica (govoriće o sejls aspektu), a ispred DokSrbije uključiće se Iva Plemić Divjak sa svežim utiscima sa Eurodoka, kao i iskustvima sa Eurimaža, na kom je naš predstavnik. Biće reč i o saradnji RTS-a i FCS-a, a nakon godinu dana prikazivanja dokumentarnih filmova na Javnom servisu (uz odgovarajuće sagovornike). U ovaj deo tribine će se uključiti i Andrijana Stojković kao predsednica DokSrbije i ukratko predstaviiti situaciju u udruženju i ovogodišnje planove. Tribinu će moderirati Miloš Ivanović, koji će govoriti o svojim producentskim iskustvima.

Događaj je otvoren za sve zainteresovane.

12č
Masterklas: „Animirani film“ // Sve u vezi sa animiranim filmom

Wiola Sowa i Michael Bobrowski, gosti 66. Martovskog festivala i članovi žirija u okviru selekcije „Animirani film“, predstaviće se beogradskoj publici i ovim masterklasom u okviru koga će napraviti kratke prezentacije svojih autorskih projekata, a kome će moći da prisustvuju svi oni koji vole kvalitetan animirani film i animaciju. Borowski će predstaviti knjigu „Propaganda, ideologija, animacija. Iskrenuti istorijski snovi“, u kojoj je jedno poglavlje posvećeno srpskoj animaciji. Sowa će se u svom izlaganju fokusirati na tri ključne reči: etiologija, inspiracija i duša. Nakon masterklasa sledi okupljanje članova Udruženja filmskih animatora Srbije (UFAS).

Masterklas je otvoren za sve zainteresovane, ali molimo da prisustvo najavite na: jovan.pantovic@martovski.rs (ime i prezime, 1-3 rečenice o sebi)

10č
Radionica Miloša Tomića: „Najgluplji film na svetu“ // Filmska radionica za srednjoškolce

Tokom dinamične i zabavne jednodnevne radionice namenjene srednjoškolskom uzrastu, učesnici će imati prilike ne samo da preispitaju svoja filmska znanja, već i snime kratki film! Radionicu će voditi, na sebi svojstven i maštovit način, naš nagrađivani autor – filmski umetnik i predavač Miloš Tomić. Radionica se igra klišeima kratkog igranog filma. Uzima za osnovu sve ono što učesnike nervira u filmovima koje gledaju: po pitanjima priče, glume, režije, muzike…I upravo ti elementi biće građa za kratki film koji će oni snimiti, imitirajući, parodirajući, igrajući se sa tim opštim mestima i klišeima.

Detalji o načinu prijavljivanja: http://2019.martovski.rs/sr/radionica-najgluplji-film-na-66-martovskom-festivalu/

Martovski festival