Selektori

SELEKTORKA – dokumentarni filmovi preko 50 minuta

Jovana Nikolić, producentkinja

Producentkinja višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar konkšn“ i „Nacionalni park“, sva tri permijerno prikazana na IDFA, i televizijama širom Evrope. Za film „Kavijar konekšn“ ostvarila podršku ITVS International, i emitovanje na 92 kanala u SAD. Doktorirala na FDU, na temi „Menažment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“. EAVE i Berlinale talents alumna.

Carna Manojlovic

SELEKTORKA – dokumentarni filmovi do 50 minuta

Čarna Manojlović, rediteljka

Rediteljka filmova „Tri (u)lične priče“, „Miki Manojlović: filmska ostvarenja” i „Milena“. Njeni filmovi prikazivani su na brojnim filmskim festivalima i platformama. Umetnička direktorka i selektorka Festivala „Žensko oko   sveta“, prvog festivala ženskog filma na Balkanu. Autorka multimedijalnog umetničkog projekta „Hrabre žene putuju kroz vreme“. Docent je na Katedri za filmsku i televizijsku režiju i montažu na Akademiji umetnosti u Beogradu od 2009. godine.

nemanja jovanov

SELEKTOR – kratki igrani film (nacionalna selekcija)

Nemanja Jovanov, filmski snimatelj

Rođen u Beogradu. Diplomira FDU, katedru za kameru. Ostvaruje se kao direktor fotografije mnogih naslova. Beležeći okruženje, sarađuje i na više domaćih i stranih dokumentarnih projekata. Snimatelj serije kratkih filmova, od kojih su pojedini u stalnim postavkama svetskih muzeja moderne umetnosti. Fotografiše za domaće i strane magazina. Duže od decenije sarađuje sa kompanijom Living pictures iz Beograda, baveći se obradom filmske slike. Član UFUS-a, sekcije glavnih snimatelja slike i UNS-a.

photo by Maja Radosevic

SELEKTORKA – eksperimentalni film i video art

Marta Popivoda, filmska rediteljka i video umetnica

Završila je filmsku režiju na FDU u Beogradu i magistarske studije eksperimentalnog filma na UDK u Berlinu. Inicijatorka je projekta ilegalni_bioskop (2007-2015. Beograd, Pariz, Bilbao) i umetnička direktorka Festivala savremenog eksperimentalnog filma, REZ. Njen umetnički rad je predstavljen na brojnim festivalima i izložbama, u zemlji i inostranstvu (MSU Beograd; MoMA Njujork; Tate Modern, London).Dobitnicaje nagrade za vizuelne umetnosti, koju dodeljuje Akademija umetnosti u Berlinu, kao i nagrade Edit Rus Haus za mlade medijske umetnike.

Ana Nedeljkovic

SELEKTORKA – animirani film

Ana Nedeljković, vizuelna umetnica

Prvi film „Rabbitland“, koji je radila sa Nikolom Majdakom mlađim, na Berlinalu je nagrađen Kristalnim medvedom, prikazan je na preko sto festivala širom sveta, a osvojio je i brojne nagrade. Njihov drugi film „Neputovanja“ takođe je prikazan na brojnim festivalima uključujući Berlinale i Sundance. a nominovan je i za Annie nagradu.

Kristina Đuković

SELEKTORKA – kratki igrani film – međunarodna selekcija

Kristina Đuković, dramaturg

Rođena 1981. godine u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti (odsek dramaturgija).  Piše za radio, televiziju i film, bavi se pisanjem filmske kritike i eseja o filmu. Sa grupom autora, radila na knjizi filmskih eseja „Novi kadrovi – skrajnute vrednosti srpskog filma“ (CLIO, 2008). Radila kao urednik u Dramskom program Radio Beograda, a od 2013. godine radi kao dramaturg i filmski kritičar na RTS-u.  

Darko Lungulov by Ivan Šijak

photo by Ivan Šijak

SELEKTOR  – kratki igrani film – međunarodna selekcija

Darko Lungulov, reditelj

Rođen u Beogradu, završio je filmske studije na City College of New York.  Njegov debitantski igrani film, „Tamo i ovde“, nagrađen na Tribeka festivalu 2009. učestvovao je na preko 50 internacionalnih festivala na kojima je dobio 20 nagrada. Sledeći film, „Spomenik Majklu Džeksonu“ (2014), svetsku premijeru je imao na Karlovim Varima, a prikazan na preko četrdeset internacionalnih festivala gde je dobio osam nagrada. Kao ko-scenarista sarađivao je sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom debiju, filmu „Dobra žena“, koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016. godine.